Pošírovaná vepřová panenka v červeném víně s bramborovou kaší, restovanou zeleninou a vinným demi-glace

Ingredience pro 4 osoby

800g Vepřová panenka

1,5 l červeného vína

80g cukru

800g brambor

2 ks červená cibule

120g cuketa

120g lilek

6ks ředkvička

100g řapíkatý celer

0,5l smetana na šlehání

100g máslo

1ks cibule

0,5l svařeného kuřecího nebo hovězího vývaru 

olivový olej

sůl, pepř

Tymián, rozmarýn

Postup přípravy

Vepřovou panenku si očistíme , osolíme a opepříme.

Červené víno si nalijeme do kastrůlku, přidáme lžíci cukru, osolíme a přidáme pepř. Vše společně necháme provařit. ( vše musí být skvěle vychucené ). Necháme vychladnout na teplotu 70 stupňů. Pak vložíme panenku a necháme jí volně a pomalu vlnit ve vinné lázni cca 25 – 30 minut. Nesmí se víno vařit!!! Naše pošírovaná panenka, se musí nechat na prkně odpočinout, aby byla šťavnatá.

Oloupeme si brambory a vložíme je do osolené vody a uvaříme je do měkka. Když jsou brambory uvařené, tak je nejprve rozmačkáme šťouchadlem. Přidáme smetanu na šlehaní a hezky jí tam zašleháme. Podle chuti přidáme sůl.

Nakrájíme si na malé kostičky ( brunoise ) červenou cibuli, lilek, cuketu, řapíkatý celer. Vše společně orestujete na olivovém oleji. Zeleninu necháme restovat tak, abychom jí neměli rozvařenou. Na závěr přidáme nasekaný tymián, rozmarýn a máslo. Už nevaříme, jen lehce vmícháme.

Cibuli si nakrájíte na jemno a na olivovém oleji orestujete, přidáte cukr a necháte zkaramelizovat. Přilejete cca 0,5l červeného vína a necháte svařit do hodně husté konzistence. Přilijeme svařený vývar a na závěr vše zjemníme máslem. Omáčku před výdejem přecedíme.

Video k receptu najdete zde :

Pošírovaná panenka s bramborovou kaší

klidně mi napište své dotazy:
Kontakty